Програмата за колеж има за цел да помогне на хората да построят дом само за $20 000

Съдържание:

Програмата за колеж има за цел да помогне на хората да построят дом само за $20 000
Програмата за колеж има за цел да помогне на хората да построят дом само за $20 000
Anonim

Преглед на селското студио на Auburn Univeristy и неговия проект за къща на стойност 20 000 $ в окръг Хейл, Алабама.

Проект за къща 20K в провинциална Алабама
Проект за къща 20K в провинциална Алабама

Възможно ли е да се построи красив, обитаем дом само за $20 000? Rural Studio на Auburn University вярва в това и се опитва да промени парадигмата в селските общности, като замени къщите с ремаркета с малки, красиви къщи, които отговарят на нуждите на жителите. За MacArthur, Dave, Joann и други горди собственици на тези домове тази инвестиция може да направи огромна разлика. Вместо дом с ремарке, често разглеждан като губеща пари в селския пейзаж, те могат да живеят в евтини домове, които запазват и дори печелят стойност.

The Rural Studio

The Rural Studio, основано през 1993 г. от двама професори в училището по архитектура, има за цел да „отведе студентите от трета и пета година по архитектура далеч от кулата от слонова кост в най-дълбоката провинциална Алабама, като им даде възможност за изграждане на къщи и общности за проектиране,” казва директорът на Rural Studio Андрю Фриър.

Работейки от предпоставката, че всеки заслужава добър дизайн, студентите имат възможност да видят как техните творения се реализират в рамките на малка общност – в момента включваща библиотека в Нюбърн, Алабама, и клуб за момчета и момичета в Грийнсбъро. Във всеки случай студентите се учат да работят с общността, да набират средства, да взаимодействат с инженери и консултанти и да проектират устойчиво.

„Няма друга програма като тази в света“, казва Фриър. „Вече сме ресурс за местните жители; съществуваме достатъчно дълго, за да ни се доверят.“Той добавя, че работата на студентите и преподавателите елиминира разходите за таксувани човекочасове за архитектурен дизайн чрез традиционния бизнес; това е голямо предимство – около 127 000 часа работа са вложени в програмата от 2005 г.

The 20K House Project

Проектът 20K House на The Rural Studio има най-голямо въздействие: започна като студентска задача, насочена към създаване на достъпни селски жилища за онези, които не отговарят на условията за търговски кредит, казва мениджърът на програмата, Марион МакЕлрой (завършила училище по архитектура през 2002 г.). Сумата, $20 000, е приблизително сумата, върху която някой, който живее със средния социалноосигурителен чек, може да успее да направи плащания.

Предназначен да бъде алтернатива на вездесъщите къщи с ремаркета, наблюдавани в селските райони на САЩ, проектът първоначално не се разглеждаше като потенциална продуктова линия. Всяка следваща година обаче студентите имаха шанса да преоценят, променят и надграждат дизайна от предходната година с изключителни резултати.

„През 2009 г. наистина го разгледахме и видяхме какво сме направили добре“, казва МакЕлрой. През тази година те построиха къщата на Дейв, къща с отворен етаж с площ от 500 квадратни фута и веранда от 128 квадратни фута. На следващата година дойде Къщата на MacArthur, модифициран стил на пушка с повече отделено пространство; 2011 донесе Къщата на Джоан, къща от 520 квадратни фута с отворен план на пода и къси стени, отделящи кухнята, плюс веранда тип „хапка от ябълка“.

Тези три дома, наречени на своите жители, се превърнаха във вдъхновение и модел за продуктовата линия. През 2012 г. Turner’s House предефинира модела, като създаде дом, достъпен за инвалидни колички, с подслон срещу буря. Сега студенти проектират пространство с две спални за семейства.

McElroy и Freear казват, че дългосрочните стилове на жилищно строителство в региона, тези дървени къщи, които са стояли век или повече, често са давали вдъхновение как да се конструират нещата правилно, от покрити веранди до остри покриви.

Образцови домове и бъдещето

McElroy казва, че в момента строят образцови домове върху земя, дарена на университета Auburn в окръг Хейл, Алабама. Фирмата от Чикаго Landon Bone Baker взе студентски чертежи и създаде професионални строителни документи и с тяхна помощ студентите учат относно привеждането на конструкцията в съответствие с кода и използването на насоките на FHA и HUD, както и разликата между работа с много персонализиран дизайн спрямо създаване на работни планове, които лесно се превеждат за външни строителни екипи (Rural Studio не управлява собствена строителна компания). Това е възможност за полеви тестове, която също позволява на хората да обиколят и да научат за проекта.

„Най-големият ни проблем е да поддържаме тези къщи годни за построяване на цена от 20 000 долара“, казва Макелрой. „Ние работим върху доставими строителни документи [чрез уебсайт] и имаме морално задължение да се опитваме да поддържаме високо качество и постоянна цена, докато се приспособяваме към пазара.“

McElroy казва, че оценената стойност на завършените домове често е много по-висока от инвестицията от $20 000, в някои случаи $40-45 000 – за разлика от къща с ремарке, която незабавно губи стойност.

„Това е истински дом“, казва тя. „Мисля, че това има значение в селските общности; променя пейзажа. Това е шанс, който някои хора не са имали досега, и за разлика от мобилната къща, той може да промени пейзажа, давайки на всеки човек шанс за повече.”

„Надявам се, че тези къщи могат да бъдат за всички“, казва Фриър. „В тези общности е много полезно да имаш топла, суха, благородна, красива къща, която човек може да си позволи.“

Популярна тема