Emeryville, CA Shuttles to Success

Съдържание:

Emeryville, CA Shuttles to Success
Emeryville, CA Shuttles to Success
Anonim
Emery Go Round в Емеривил, Калифорния
Emery Go Round в Емеривил, Калифорния

В продължение на години Бетси Кули пътуваше до работа от своя Емеривил, Калифорния, дом до Сан Франциско и Оукланд, използвайки железопътната система за бърз транзит в района на залива (BART) и кратко прекачване с иновативната совалка на Емеривил, Емери Обикалят. Сега тя е пенсионирана, но Кули все още е верен ездач на совалка, когато пазарува или се среща с приятели за обяд. Защо да се вози в лилаво-жълтия автобус, когато тя може да шофира?

„Защото е невероятно удобно“, казва Кули, който наистина притежава кола. „Показва се на всеки 15 минути, безплатно е и работи до 10 през нощта. И това е огромна полза за града. Совалката държи много коли извън пътя.“

Подобно на много малки градове, населението на Емеривил (10 000) нараства през деня, когато допълнителни 14 000 души пристигат за работа в компании като Pixar, Wareham Development и Novartis. 5500-те ездачи, които използват безплатния Emery Go Round всеки делничен ден за пътуване до работното място или просто за придвижване из града с площ от 1 квадратна миля, помогнаха совалката да стане модел за други общности, които се занимават с проблеми с трафика в центъра.

Бизнесът се засилва за совалката

Совалката стартира през 1995 г., след като няколко собственици на фирми в Емеривил осъзнаха, че техният малък град привлича повече фирми – и техните служители, пътуващи до работното място. Няколко компании вече управляваха совалки от „последната миля“до и от станцията BART в Оукланд и консолидацията имаше смисъл.

„Първоначално три или четири фирми вдигнаха ръце и се обявиха доброволно да финансират частично совалка“, казва Джефри Сиърс от Wareham, най-големият финансов участник в услугата с нестопанска цел, която сега е изцяло финансирана от Emeryville бизнеси.

„Градът също се включи, виждайки това като начин за смекчаване на задръстванията, без да се налага да инвестира в много подобрения на инфраструктурата. След това, когато видяха, че работи, повече фирми пожелаха да се присъединят и предизвикателството беше как да го накараме да работи, докато расте.“

Отговорът беше район за подобряване на бизнеса (BID), стартиран през 2001 г. с голямо мнозинство от собствениците на фирми в Емеривил, които се съгласиха да облагат сами себе си, за да подкрепят совалката. Броят на пътуващите в Emery Go Round нараства стабилно – с 20 процента само през 2013 г. Все пак независимата организация с нестопанска цел успя да осигури надежден обществен транспорт на цена с 50 процента по-ниска от съседните системи. И Кули казва: „Хората тук обичат Emery Go Round.“През по-голямата част.

Намиране на справедливо финансиране

„Има наистина голям консенсус, че совалката е много, много важна част от успеха на Emeryville,“казва Рони Хатруп, директор по финанси и операции на Асоциацията за управление на транспорта Emeryville, която управлява совалката.

“В същото време няколко собственици на имоти казват, че не смятат, че трябва да плащат за това, тъй като конкретният им бизнес има малка полза от него, докато жителите го използват, които не плащат. За нас е огромен приоритет да намерим справедливо решение.“

Докато BID наближава изтичането си през 2016 г., работна група проучва как да обнови и разшири финансирането и да го направи по-справедливо.

„Вниманието към този проблем ще доведе до по-силно, дългосрочно бъдеще за Emery Go Round“, казва Сиърс. „Тъй като все повече хора използват совалката, нейният успех всъщност се превърна в нашето предизвикателство. Но ние успяхме да убедим повече хора да поемат разходите, тъй като виждат колко ценно е това.“

Популярна тема