Fayetteville, AR Устойчивостта насърчава растежа, местното снабдяване

Съдържание:

Fayetteville, AR Устойчивостта насърчава растежа, местното снабдяване
Fayetteville, AR Устойчивостта насърчава растежа, местното снабдяване
Anonim

Усилията за устойчивост помагат на жителите да се снабдяват с пресни местни храни

Фермерски пазар във Файетвил
Фермерски пазар във Файетвил

От своя оживен фермерски пазар до училищен квартал, който отглежда храна за учениците, Файетвил дава пример за общности, които искат да подкрепят своите собствени, докато се хранят местно и устойчиво. След това има местни нестопански организации, включително Feed Communities, които имат за цел да направят здравословните храни по-достъпни за нуждаещите се.

Фермерският пазар

За повече от 41 сезона фермерският пазар във Файетвил на централния площад изложи около 108 продавачи, споделящи най-добрата си продукция. Според координатора на доставчиците на FFM Тереза Маурер, някои от тези членове на доставчиците са участвали почти от самото начало.

„Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че сме наистина местни“, казва Маурер. „Ако продавате на нашия пазар, независимо дали сте производител, занаятчия или продавате продукт с добавена стойност, вие трябва да го произвеждате в района на четири окръга, който обслужваме.“

Пазарът се управлява от членове – техните 108 настоящи членове-доставчици вземат решенията, включително деветчленен борд на директорите.

„Ние не сме пряка част от града, въпреки че има градска наредба, която обхваща пазара; ние сме партньорство с Файетвил, а не с Файетвил“, казва тя. Комисионна, платена от членовете, поддържа разходите и маркетинга.

Около 70 процента от продавачите предлагат плодове и зеленчуци, 20 процента предмети на изкуството и занаятите и 10 процента продукти или месо с добавена стойност (в момента около пет продавача предлагат местно отгледано месо).

Пазарът е работил с местния училищен район, за да подпомогне снабдяването с производство и в момента води преговори с региона VA, за да помогне с снабдяването с продукция и за тях. Маурер казва, че редовно вижда готвачи от местни ресторанти да пазаруват на пазара и се опитва да предупреди заинтересованите предварително какво има на разположение.

Училища във Файетвил

Програмата Fayetteville Seed to Student прави пресни, местни храни достъпни за 14-те училища в града, според районния ръководител на храненето Алисън Мрачек. Програмата има три компонента:

Местното закупуване на плодове, зеленчуци, замразено говеждо и местно ябълково пюре.

Училищни градини в 10 от 14 училища, като част от редовната учебна програма и извънкласните дейности.

Роля за популяризиране на общността, съчетаваща обучение на общността, набиране на средства и маркетинг.

Програмата работи в тясно сътрудничество с фермерския пазар, за да обедини всичко, насърчавайки оферти от местни производители, шестима от които се обединиха, за да предложат продукти и говеждо месо на всичките 14 училища за програмите за обяд и лятна храна.

Това е втората година на програма за консервиране, благодарение на безвъзмездна помощ от програмата за ферми към училищата на Министерството на земеделието на САЩ, при която закупената местна продукция се замразява за използване през зимата. Училищата също така са домакини на образователни обяди, плюс сутрешни презентации на средно и начално ниво, с помощта на организацията с нестопанска цел Appleseeds Inc. Във всички случаи те се уверяват, че децата знаят какво е местно в храната им.

Mracek казва, че са започнали с малко, с едно училище и страстен персонал, а през последните няколко години са го разраснали, за да обхванат целия район. „Ние също започнахме по този начин с обществените поръчки, започвайки с лятната програма за обяд в едно училище, което доведе до четири училища, а след това и до целия район.“Безвъзмездна помощ от SARE малко след пристигането й помогна да се направи още повече.

Работа с общността

Има много усилия за разширяване на достъпа до добри храни за всички във Файетвил, илюстрирано от Денис Гарнър, главен изпълнителен директор на Feed Communities.

„Занимавам се с това да се уверя, че има справедлив достъп до здравословни храни по веригата за доставки“, казва тя. „Ние гарантираме, че фермерите, ресторантьорите и други подобни също получават своя справедлив дял. Фермерите са били толкова щедри, дарявайки продукция, събрана след пазара, засаждайки допълнителни редове храна, дарявайки растения и семена.“

Feed Communities има три аспекта: Feed Fayetteville, пилотна програма за справяне с местния глад и здравословни проблеми; Feed Communities, които се консултират по въпроси, свързани с хранителната несигурност; и списанието Edible Ozarkansas, което споделя регионална хранителна култура и информация за здравето, опазването на околната среда и справедливостта в храните. Всички те подчертават осъзнаването на региона за справедливост на храните и за насърчаване на устойчивото хранене.

Като цяло, Fayetteville намира начини да превърне здравословната, прясна храна в ежедневна реалност за всички.

Популярна тема