Тенеси помага на малките предприятия да навлязат в износа

Съдържание:

Тенеси помага на малките предприятия да навлязат в износа
Тенеси помага на малките предприятия да навлязат в износа
Anonim

Малките предприятия в Тенеси навлизат в износа благодарение на помощта на държавни инициативи като TNTrade.

Образ
Образ

Марк Кливланд мечтае за големи. Веднага след като неговият бизнес с атлетични компресионни чорапи, Swiftwick, започна да се развива на национално ниво, Кливланд започна да мисли глобално. С задгранични поръчки, които се катерят онлайн и звездни спортисти от Австралия до Колумбия, носещи чорапите на базираната в Brentwood, Тенеси компания, Кливланд знаеше, че има потенциала да изгради продукта си в международна марка, но му липсваха време, ресурси и опит да разработи стратегия за износ. Тогава се намеси Департаментът за икономическо и общностно развитие (TNECD) на Тенеси.

Чрез програмата TNTrade на TNECD, Кливланд намери подкрепата, от която се нуждаеше, за да преодолее пречките, които го спираха. Наред с предоставянето на безплатни пазарни проучвания, държавните специалисти по износа му помогнаха да се справи с кривите на обучение в области като международното корабоплаване и спазването на NAFTA. Програмата също така свърза фирмата с реномирани дистрибуторски партньори в други страни, включително Rock Gear Distribution в Канада. През 2014 г. Swiftwick подписа споразумение с базирания в Алберта дистрибутор на дребно за разпространение на три линии от своите чорапи, включително устойчивите на порязване чорапи за хокей, до специализирани магазини за търговия на дребно, обслужващи пазара на спортни стоки. Подготвят се и други сделки за разпространение в Обединеното кралство и Европа.

„Ако можем да преминем от липса на износ към развитие на няколко успешни, генериращи приходи взаимоотношения с международни партньори за по-малко от година, всеки малък бизнес в Тенеси може да направи същото“, казва Кливланд.

Swiftwick е част от нарастваща група от малки и средни предприятия в Тенеси, които работят с щата, за да представят своята уникална марка от висококачествени продукти и услуги на пазарите по целия свят. От каяци, прецизни велосипеди и фотоапарати до свещи и козметични продукти, тези компании намират успех, като се възползват от търсенето на своите продукти на пазарите от Латинска Америка до Азия. TNECD помага на бизнеса да отключи тези възможности чрез програмата TNTrade, която беше създадена през 2013 г., за да демистифицира износа за компании, които са нови в процеса.

„Ние се опитваме да им дадем по-добро разбиране какво ще включва това и да премахнем част от несигурността“, казва Джош Хелтън, TNECD помощник-комисар по политиката и международната търговия.

Търговски специалисти работят с участниците в програмата, за да им помогнат да идентифицират правилните пазари и дистрибуция за тях, да разберат регулаторните насоки и да намерят задгранични партньори, на които могат да се доверят. Програмата също така предлага учебна програма Exporting 101 за запознаване на бизнеса с основите на износа, както и продължаващо обучение по специализирани въпроси като финансиране, тарифи и езикови и културни бариери.

„Най-големият страх на компаниите, когато става въпрос за износ, е отнемането на ресурси от това, което вече правят“, казва Хелтън. „Опитваме се да бъдем добър партньор и да им предоставим тези ресурси.“

Разширяващи се пазари

Кевин Гей, президент и главен изпълнителен директор на Hydratrek, разчита в голяма степен на специалисти от TNTrade, за да му помогнат да проучи възможностите за пробив на нови пазари в чужбина и разширяване на присъствието на компанията си на пазари, където вече е имала опора.

„Всичко, за което можете да си представите да попитате, те имат отговор за него или познават някой, който се е сблъсквал с това препятствие преди“, казва Гей.

Hydratrek произвежда превозни средства за всякакъв терен, оборудвани с витла, които помагат при бедствия и възстановяване в световен мащаб. След тайфуни, цунами и други природни бедствия екипите за търсене и спасяване в Южния Пасифик и Индонезия разчитат на тези превозни средства-амфибии, за да евакуират оцелелите, хванати в капан в наводнени, затрупани с отломки райони, които са трудни за достигане. Превозните средства на Hydratrek също помагат при проучване на петрол в Канада, минни операции в Австралия, поддръжка на вятърни турбини по бреговете на Китай и транспорт за развиващите се страни, които нямат подходяща пътна и железопътна инфраструктура. До половината от бизнеса идва от износ.

„Износът отвори свят от възможности за нас“, казва Гей.

Навлизането на международните пазари даде на компанията конкурентно предимство, заемайки места, където никой друг бизнес не е запълнил ниша.

„Повечето от конкурентите, с които се сблъскахме на вътрешния пазар, са регионални играчи“, казва Гей. „Вършат добра работа, но остават местни.“

Спукването на задграничните пазари помогна на Hydratrek да сключи по-големи сделки, включително скорошен договор с Министерството на националната отбрана на Филипините за доставка на превозни средства за операции по търсене и спасяване. За малък бизнес като Hydratek, с по-малко от 20 служители, анализът на пазара и насоките, предоставени от TNECD, бяха спасителни, помагайки на компанията да надгради своята експортна инерция, без да отнема време от бизнеса му.

„Прозрението, което те предоставят относно правилата и разпоредбите за правене на бизнес в дадена страна и нейната култура, е полезно, защото никой малък бизнес няма такъв опит под покривите си“, казва Гей. „Това не е нещо, което имаме бюджета, за да излезем и да го вземем. Това е огромна стойност и държавата ни я доставя безплатно в замяна на нарастващ износ.“

Научете повече за програмите за предприемачи в Тенеси.

Популярна тема