Арт сцената продължава да се разраства в Макалън, Тексас

Съдържание:

Арт сцената продължава да се разраства в Макалън, Тексас
Арт сцената продължава да се разраства в Макалън, Тексас
Anonim

Нови студийни пространства, дейности оживяват арт сцената на McAllen

Галерия Nuevo Santander в Макалън, Тексас
Галерия Nuevo Santander в Макалън, Тексас

Ако засадите семената на творчеството, изкуството вероятно ще разцъфти – и ще вдъхнови още повече изкуство. Просто попитайте творческата общност на McAllen.

Търсят се курсове по изкуство от всякакъв вид, новите студийни пространства дават на артистите място за работа и изложби, публично изкуство от международно известен художник краси външните пространства на града и се отварят нови галерии.

„Забавно е да си в Макалън“, казва Нанси Милар, вицепрезидент и директор на Бюрото за конгреси и посетители на МакАлън към Търговската камара на Макалън. „Толкова много се случва в изкуствата в наши дни.“

Творческият инкубатор

Креативният инкубатор McA2 на McAllen е катализатор за растежа на общността на изкуствата, откакто е основан преди осем години, и сега има разширено седалище в това, което някога е било главната библиотека на града. Създаден, за да обогати качеството на живот на общността чрез изкуствата, инкубаторът разполага с 19 студиа под наем, където наемателите работят и преподават класове, които включват рисуване, рисуване, фотография, цигулка, пеене, моделиране и др. Пространството се използва и за курсове за продължаващо обучение от South Texas College и специални събития като фестивал на поезията, художествени представления и летни музикални серии.

„Мисля, че има значително въздействие върху общността“, казва Милар. „Сега има повече дейности, много от нашите ресторанти вече имат музика на живо, имаме прекрасен исторически театър с програма от развлечения на живо и класически филми, неща, които не съществуваха преди всичко това да започне. Изкуството поражда изкуство – щом хората започнат да виждат стойността и изпитат изкуствата, желанието и нуждата от изкуствата растат.”

The Arts District

Инкубаторът е в сърцето на района на изкуствата на Макалън, един от първите, официално определени от Тексаската комисия по изкуствата. Неговият успех помогна да се осигури още повече пространство за артисти, като Art Studio by Design, стартирано от художничката Карен Норберг в края на 2013 г. 10-те постоянни артисти на Art by Design споделят визия, на която Норберг държи.

„Искахме да сформираме група от активни, ангажирани художници, които преподаваха през цялата седмица“, казва Норберг. „Ние обичаме нашите студиа, обичаме нашите резидентни артисти и всеки подкрепя всеки друг. Ние сме за артисти, които се събират, споделят и подкрепят един друг в творческа общност.“

От другата страна на улицата Art Village гъмжи от галерии, магазини, творчески бизнеси и места за събития. Уважаемата галерия Nuevo Santander в района на изкуствата си спечели широка репутация със своите антики и колекционерски предмети от Стария Запад и испанската колониална епоха. А уникалният Международен музей за изкуство и наука на Макалън излага изкуство от световна класа, включително скорошно шоу на водещ мексикански художник Себастиан, който също е заел седем от своите ярко оцветени, геометрични скулптури на града за две години.

„Тук има културна традиция в изкуствата, истински местен колорит, който съчетава изкуството на Мексико и южната част на САЩ“, казва Кърк Кларк, известен художник от МакАлън и председател на McAllen Public Arts Комитет, който наблюдаваше финансирането от града на проекта за скулптура на открито с музея. „Също така имаме късмета да имаме благодарна и все по-любопитна публика.“

Популярна тема