Защо всеки град има нужда от център за квартален дизайн

Съдържание:

Защо всеки град има нужда от център за квартален дизайн
Защо всеки град има нужда от център за квартален дизайн
Anonim

Как кварталните дизайнерски центрове в Балтимор и окръг Принс Джордж събират жители и доброволци, за да разкрасят един град

Балтимор
Балтимор

От 1968 г. кварталните дизайнерски центрове в Балтимор и окръг Принс Джордж, MD, помогнаха на жителите да съживят търговските зони, да си върнат свободните парцели и да предоставят услуги по планиране и проектиране на повече от 1800 инициативи на общността. Ето един поглед към добрата работа, която NDC е постигнал и защо други градове могат да се възползват от подобни програми.

NDC е разработен след реч на изпълнителния председател на Urban League, Уитни Йънг, през 1968 г., отправяйки предизвикателство към архитектите и дизайнерите да участват активно в обновяването и трансформацията в резултат на градския упадък по време на движението за граждански права. Множество доброволчески дизайнерски центрове последваха национално, но повечето изчезнаха с течение на времето, тъй като възприеманата важност на тяхната работа намаля. Но NDC в района на Балтимор (организация с нестопанска цел, 501 c 3) процъфтява и все още оказва огромно влияние чрез усилията на борд на директорите, доброволци, персонал на пълен и непълен работен ден и подкрепата на местното правителство.

Обновяване

Приоритетите на NDC се определят от общността и самите квартали, според Лаура Уитън, архитект и програмен мениджър на офиса в Балтимор. „По същество общността гледа собствения си квартал и намира начини да въведе промяна, казва тя.

Wheaton казва, че много от наскоро предложените проекти включват транспорт и озеленяване в квартален мащаб. Тя посочва актуален пример, уличното озеленяване на коридор от 3 мили на West North Avenue, който според нея е малко вакуум между кварталите, но служи като основна пътна артерия за пътуващите в Балтимор.

Работейки с група от три обществени организации, принос от дузина квартали и градския отдел по транспорт плюс градския съветник Ник Мосби, те завършиха два от очакваните три чернови на проекта. Това е най-големият тази година – с помощта на безвъзмездна помощ от B altimore Community Foundation, те използваха безплатна стойка за снежен конус с екип от доброволци като стимул, за да насърчат стотици жители да участват в анкета за своите надежди за проекта. Останалата част от безвъзмездната помощ отиде за засаждане на хиляди луковици на нарциси по маршрута, които трябва да цъфтят точно навреме за пускането на окончателния проект.

В окръг Принс Джордж, NDC си партнира с отдела за обществени работи на окръга за Clean Up, Green Up, според програмния мениджър Кели Оклесън. Окръгът предостави повече от 150 000 долара под формата на безплатни дървета, храсти и трайни насаждения на жителите, доброволци от NDC предоставиха помощ за проектиране и 75 квартала работиха за разкрасяване на обществени пространства. Това спести пари на окръга и обедини жителите в процеса.

Adopt-A-Lot

Друга популярна програма на NDC помогна за превръщането на свободните парцели в места за сценични изкуства в кварталите Union Square, Franklin Square и Hollins Roundhouse. Програмата Adopt-A-Lot на Балтимор дава възможност на кварталите да си върнат и да се грижат за свободни парцели за определен период. Градът по-късно ще прецени дали този парцел е необходим за градски проекти и ако не е, жителите могат да го превърнат в постоянно зелено пространство.

Неотдавнашен проект в Балтимор създаде табела за историческия квартал Глен, за да помогне за ребрандирането му. Старата метална табела беше в окаяно състояние и проектантите-доброволци предвидиха по-здрава такава от тухли. Те използваха програми с Министерството на обществената безопасност на Балтимор, като използваха регенерирани тухли от един от разрушените стари затвори и използваха труд от затворници, които са завършили програма за обучение в зидария.

„Страхотно е за всички участници, казва Уитън. „Тухлите са по-евтини за квартала; програмата за възстановяване на отдела е ефективна и затворниците, завършили програмата, продължават да трупат опит преди освобождаване, с портфолио от специализирана работа, за да покажат евентуални потенциални работодатели.“

Градско вдъхновение

„Програми като тези на NDC бяха по-често срещани в края на 60-те и началото на 70-те години, казва Уитън, „когато имаше разцвет на общностния дизайн. Речта на Уитни Йънг вдъхнови много хора. За съжаление, много организации се разпаднаха през годините, защото не можаха да получат финансиране. Сега изглежда има нов интерес и сме развълнувани да видим това. Със сигурност има достатъчно нужда от този вид дизайн.“

NDC стартира като изцяло доброволческа организация, като дизайнерите се събират, за да работят. На въпроса как други общности могат да изградят подобни програми, Уитън казва, че всичко се свежда до работата на доброволци-дизайнери, които влагат своите усилия и таланти, и до подкрепата на местното правителство, за да направят възможно този вид градско обновяване.

„Проблемите с липсата на финансиране вървят на цикли, казва тя. „Но в крайна сметка ние също се ръководим от самите жители – те идват при нас наистина развълнувани да реализираме даден проект.“

Докато Балтимор преживя очакваните последните десетилетия градски полет на Rust Belt, работата на NDC както в града, така и в окръга (където проектите за озеленяване, включително засаждането на близо 15 000 дървета, доминират) може абсолютно служи като ярък пример за градските райони навсякъде, които искат да се освежат и обновят, докато градовете се променят, с усилията на дизайнери, готови да помогнат, ангажирани жители и градско правителство, инвестирано в извършването на положителна промяна.

„Програми като тези на NDC бяха по-често срещани в края на 60-те и началото на 70-те години, когато имаше вълна от общностен дизайн. Речта на Уитни Йънг вдъхнови много хора. За съжаление, много организации се разпаднаха през годините, защото не можаха да получат финансиране. Сега изглежда има нов интерес и сме развълнувани да видим това. Със сигурност има достатъчно нужда от този вид дизайн.“

Популярна тема