Осем причини да се преместите в Санта Фе, Ню Мексико

Съдържание:

Осем причини да се преместите в Санта Фе, Ню Мексико
Осем причини да се преместите в Санта Фе, Ню Мексико
Anonim

Богат на историческа атмосфера, City Different е магнит за ентусиасти на открито и любители на изкуството и културата

Образ
Образ

Основан през 1610 г., Санта Фе е вторият най-стар град в САЩ и едновременно най-старата и най-високата столица в Америка (надморска височина 7 000 фута). Разположен в подножието на южните Скалисти планини в северната част на Ню Мексико, Санта Фе се отличава с четири различни сезона, което го прави идеален за жители, които обичат спортове на открито, особено ски, туризъм, риболов, планинско колоездене, конна езда, лов и речен рафтинг.

В същото време английското, испаноговорящото и индианското население на Санта Фе отдавна е прегърнало завладяващата мултикултурна история на района, което обяснява силната сцена на изкуствата, уникалните исторически атракции и изобилието от процъфтяващи годишни фестивали (посветени на филм, вино, родео, джаз, камерна музика и блуграс/музика от старо време, наред с много други). И не забравяйте Bike & Brew Festival, петдневен празник на културата на занаятчийската бира и шосейното и планинското колоездене, представен от Outside magazine и Cycle Santa Fe.

Следват осем по-убедителни причини да се присъедините към общността на Санта Фе и да изпитате всичко, което City Different може да предложи.

The Railyard

През близо седемте години, откакто беше (повторно) отворено, Railyard – търговски, жилищен и социален район с площ от 50 акра – се превърна в една от най-популярните дестинации в центъра както за жителите, така и за посетителите. Атракциите включват набор от ресторанти, изобилие от художествени галерии и антикварни магазини и целогодишния фермерски пазар Санта Фе, най-големият фермерски пазар в Ню Мексико.

Окръг Гуадалупе

Граничащ с Railyard е историческият квартал Guadalupe, един от най-старите квартали в Санта Фе, който включва еклектична комбинация от магазини и художествени галерии. Най-забележителната му атракция е Santuario de Guadalupe, историческа църква, превърната в музей на изкуството и историята, която представя известната картина с маслени бои на Хосе де Алзибар Дева Мария от Гуадалупе (1783).

Музеят на Джорджия О’Кийф

Любителите на модерното изкуство се връщат отново и отново в Музея на Джорджия О’Кийф (основан през 1997 г.), най-голямото единично хранилище в света на моментално разпознаваемите изображения на Джорджия О’Кийф. В допълнение към непрекъснато променящата се селекция от картини, рисунки и скулптури на О’Кийф, музеят показва и произведения на нейни съвременници в Америка модернисти, както и тези на изтъкнати живи художници.

Операта в Санта Фе

По подобен начин любителите на операта гравитират към операта в Санта Фе, която се превърна в един от най-големите летни оперни фестивали в Америка. Представленията се изнасят в Crosby Theatre, модерен театър на открито, докато Prelude Talks (предлагани на членове на публиката преди повечето представления) се провеждат в Stieren Orchestra Hall, също на великолепната територия от 155 акра.

Университет за изкуство и дизайн в Санта Фе

Междувременно следващото поколение художници се обучават, за да станат успешни творчески професионалисти в Университета за изкуство и дизайн в Санта Фе, където програмите съчетават теория с практически опит. Разположен на 4 мили от центъра, университетът предлага повече от дузина дипломни програми в дисциплини, които включват съвременна музика, творческо писане, графичен дизайн, филми, фотография и управление на изкуствата. И всяко лято SFUAD е домакин на ArtFest, триседмична програма за гимназисти и студенти, която празнува креативността и иновациите.

Loretto Chapel

Тези, които искат да видят нещо едновременно красиво и необичайно, се отправят към параклиса Лорето, който се отличава със зашеметяващо и „чудодейно спирално стълбище, което според уебсайта на параклиса „има два завоя на 360 градуса и няма видими средства за подкрепа. Параклисът – сега частен музей, „поддържан отчасти за опазването на Чудотворното стълбище и самия параклис – също е популярно място за сватби, като приемите обикновено се провеждат в близкия Inn and Spa at Loretto.

Geronimo's

Друго елегантно място за посещение в Санта Фе е ресторантът Geronimo, намиращ се в кирпичените стени на къщата Borrego, построена от Geronimo Lopez през 1756 г. Въпреки че менюто се променя според сезона, любимите ястия включват филе от лос, натрито с теличери и печени на мескит опашки от омар от Мейн.

Национална гора Санта Фе

Накрая, но не на последно място, има живописната пътека на Националната гора на Санта Фе, която започва в центъра (от най-старата обществена сграда в Америка, Двореца на губернаторите) и се вие на 15 мили през ponderosa-, пълна със смърч, ела и трепетлика Национална гора, докато стигне до своя край в ски басейна Санта Фе. Парковете, зоните за пикник и къмпингите между тях са популярни сред туристи, планински колоездачи, ездачи и скиори, докато скиорите и сноубордистите постоянно хвалят склоновете, водещи надолу от връх Tesuque на ски Санта Фе (надморска височина 12 000 фута).

Така че за тези, които се наслаждават на природата и ценят историята и изкуствата, Санта Фе остава едно от най-завладяващите места за живеене в югозапада, предлагайки приятна алтернатива за тези, които искат да избягат от предложенията за бисквитки на много американски общности.

Английското, испаноговорящото и индианското население на Санта Фе отдавна е прегърнало завладяващата мултикултурна история на града, което обяснява стабилната сцена на изкуствата, уникалните исторически атракции и изобилието от процъфтяващи годишни фестивали.

Популярна тема