Как скулптурните паркове подобряват градовете

Съдържание:

Как скулптурните паркове подобряват градовете
Как скулптурните паркове подобряват градовете
Anonim

Скулптурните полета в Монтегю Парк дават пример за градовете в цялата страна относно потенциала за публично изкуство и зелени площи

Carl Billingsley Keystone преоразмеряване
Carl Billingsley Keystone преоразмеряване

През последните няколко десетилетия изкуството на общността се превърна в инструмент, чрез който кварталите се съживяват, жителите придобиват собственост върху кварталите и гражданската гордост напредва. Има толкова много подходи към изкуството на общността, колкото и градовете да го възприемат, но на места като Чатануга, Тенеси, парковете със скулптури – които често възстановяват декари кафяви полета или преустроени индустриални земи – са се превърнали в начин за попълване на зелени площи и създаване нова оценка за изкуството.

Sculpture Parks Spread

Chattanooga далеч не е първият град, който създава градина със скулптури. Той следва стъпките на парка със скулптури Нейтън Манилоу в Чикаго в Държавния университет на губернатора и други, разположени в университетски кампуси и парковете, които се развиват заедно с големи музеи, включително знаменития пример в музея на Нелсън Аткинс в Канзас Сити. Много от тях на свой ред са породени от влиянието на европейските предшественици, а също и от нуждата на музеите и университетите да намерят начини да покажат свои собствени обширни колекции от впечатляваща скулптура.

Скулптурните полета в Монтегю Парк в Чатануга, които трябва да бъдат отворени през есента на 2015 г., са резултат от активно публично-частно партньорство, разположено върху земя, дарена на града от семейство Монтегю. Създаването на парка е дело на любовта на национално известния скулптор Джон Хенри.

Хенри и съпругата му се преместиха в Чатануга преди 15 години и по това време сградата им гледаше към бивше сметище – предната част на която беше превърната в спортен парк, но задната страна беше кафява място, което той описва като „подобно на джунгла“, гъсто с накъсани дървета, бурени и разнообразие от храсти.

Земята, както се оказа, е била дарена на града от семейство Монтегю преди един век и е била оставена да се влоши до степен, че малко след като Хенри осъзнал какво представлява, спортен парк, част от земята беше затворена поради опасения за околната среда, произтичащи от дните на депото.

„Беше наистина пустиня“, казва Хенри. Веднага той замисли идеята за парк в това неизползвано пространство, дори след като целият имот беше затворен поради опасения за околната среда. Той отиде на работа, като в крайна сметка се сдвои с Катрин Клифърд, която беше работила с него в света на изкуството от години във връзка с пътуващи изложби. Заедно те проучиха отблизо национални и чуждестранни примери и въздействието, което обществените паркове оказаха върху кварталите, като донесоха нов туризъм и създадоха нови забележителности, както и предоставиха зелено пространство за района.

„Джон беше виждал градини със скулптури по целия свят и въз основа на опита си вярваше, че може да ги накара да проработят в Чатануга“, казва Клифърд, който сега служи като изпълнителен директор на борда на парка. Проектът се събира в продължение на повече от десетилетие, благодарение на подкрепата на градските администратори и кметовете, включително настоящия кмет Бърк. Споделеното партньорство включва предимството на града, осигуряващ поддръжка на терена, а предишните опасения за замърсяването и емисиите са били напълно разгледани.

Какво ще видите

Посетителите ще имат възможността да се разходят през 33 акра зелено пространство, изпълнено със скулптури на известни художници от САЩ и чужбина (Хенри не е един от художниците, а само създателят и мозъкът). Клифърд казва, че са се ангажирали да изградят образователен компонент и да си сътрудничат с местните училища, за да използват градината за преподаване на изкуство и различни други курсове, които да отговарят на държавните стандарти. Тя подчертава, че това ще бъде пространство за цялата общност, не само за изследване на изкуствата, но предвидено с уроци по йога в парка, стойки за велосипеди и много пространство в безопасна, оградена среда за бягане, игра и пускане на хвърчила с местен кайт клуб.

“Очаквам това да бъде квартален оазис; няма да има високи дървета; идеален е за пускане на хвърчила; подходящо е за кучета; ще бъде страхотно за общността“, казва Хенри. „Искам да подчертая, че не става въпрос за мен; става въпрос за скулптура. Има повече от 20 произведения от различни художници от цял свят, които са дадени назаем в момента или се съхраняват, докато пейзажираме.”

Той добавя, че най-важното нещо, което посетителите трябва да знаят, когато идват на посещение, е да имат отворен ум, докато гледат изкуството, да влязат с отворен ум и без предубеждения или предразсъдъци за какво трябва да бъде нещо.

С нарастването на вълнението в югоизточния град, който вече е известен с отдадеността си към изкуствата, Чатануга знае, че е пример, който други градове ще последват през следващите години. За повече информация или за да направите дарение, посетете уебсайта Sculpture Field at Montague Park.

“Очаквам това да бъде квартален оазис; няма да има високи дървета; идеален е за пускане на хвърчила; подходящо е за кучета; ще бъде страхотно за общността. Искам да подчертая, че не става въпрос за мен; става въпрос за скулптура. Има повече от 20 произведения от различни художници от цял свят, които са дадени назаем в момента или се съхраняват, докато пейзажираме.”

Популярна тема