FoodPort в Луисвил, Кентъки

Съдържание:

FoodPort в Луисвил, Кентъки
FoodPort в Луисвил, Кентъки
Anonim

Как създаването на хранително пристанище прави селскостопанския бизнес по-лесен за фермери, малки предприятия и потребители

Образ
Образ

Seed Capital Kentucky, организация с нестопанска цел, насочена към подобряване на местната хранителна икономика и селското стопанство в Кентъки, наскоро започна амбициозни планове за нов хранителен център в региона, с насърчението на кмета на Луисвил Грег Фишер. Фишер направи изграждането на хранителната икономика в района една от своите платформи по време на кампанията си през 2010 г. и Seed Capital видя възможност в партньорството с града да създаде нещо различно – център, който ще позволи на регионалните фермери да продават по-ефективно продуктите си на разнообразие на потребителите, от супермаркети и ресторанти до малки предприятия, произвеждащи вторични продукти като сос за спагети или салса, а също и за общността като цяло.

С вълнуващи допълнения, предложеният „хъб“вече е хранително „пристанище“и обещава да повлияе дълбоко на общността и да даде пример за други градове от среден клас със селска среда.

Хранителни основи

Според Стивън Рейли от Seed Capital, организацията разбира специфичните нужди, представени от средно голям град.

„Ние не сме Бруклин или района на залива на Сан Франциско, казва той, като се позовава на по-големи метрозони с по-развити, дългогодишни програми, но те признават необходимостта от по-силна връзка между града и селско стопанство. Трябваше да бъде нещо повече от популярния модел на фермерския пазар и повече от очаквания хранителен център.

От създаването си Seed Capital предоставя безвъзмездни средства за бизнес и техническа помощ на фермери, създава събития за селскостопанско обучение, подпомага фермери с микрокредити Kiva Zip и раздава местни награди Food Hero на Щатския панаир в Кентъки, за да повиши осведомеността към местната хранителна икономика.

Когато кметът Фишър поиска мащабен количествен анализ на жилищното търсене за достъп до местно отгледани храни, Seed Capital беше там, за да помогне. Резултатите, според Райли, са били в неочакван мащаб, с търсене два до три пъти над очакваното, не само в по-елитните квартали, където прясната храна е модерен лукс, но и във всички нива на доходи.

Жителите, казва той, посочиха причината за техния ентусиазъм е желанието да подкрепят както местния бизнес, така и интуитивната привлекателност за подпомагане на местните фермери, нещо, което признават, че има значение не само в долари за икономиката на района, но в околната среда и за подобряване на икономическото и физическо здраве на селските райони на Кентъки.

Решения за строителство

С тази информация Рейли казва, че е възникнала необходимостта да се запитаме защо настоящите програми не позволяват предлагането да отговори на търсенето. Това, което Seed Capital Kentucky разкри, беше тясното място в процеса, при което твърде много тежест беше натоварена както върху фермерите, така и върху купувачите от двете страни.

„Готвачите, например, казва Рейли, „трябваше да взаимодействат с дузина или повече фермери, само за да посрещнат всичките им нужди, и този вид участие застрашаваше усилията им за устойчивост.“

В резултат на това Seed Capital Kentucky реши да разработи маркетингови решения, намирайки начини да помогне на компаниите да създадат свои собствени мрежи от търсене и предлагане. За главните готвачи това може да означава обслужване на едно гише за директно получаване на ежедневните им нужди от меню.

За да направят това, казва Рейли, те се нуждаеха от нещо повече от типичния хранителен център на Министерството на земеделието на САЩ, който изцяло да се фокусира върху купуването и продажбата на местна храна. Те трябваше да измислят нещо, което да изпълнява множество роли в местната хранителна общност.

„Моделирайки това, се оказа, че има повече компании, които можем да включим, и можем да осигурим повече употреби, да обслужваме повече сегменти от хранителната верига на един сайт,” казва Райли.

От Food Hub до Food Port

Организацията бързо осъзна, че тяхната визия може да служи за множество цели. Въпреки че могат да управляват, както хранителен център, агрегирането, съхранението и дистрибуцията на местни продукти, както и да се справят с маркетинговите проблеми, те служат и на други цели, създавайки и позволявайки растежа на малкия бизнес и на общността като цяло.

Reilly дава конкретен пример как това може да работи.

“Фермерът може да донесе цяла реколта от домати за продажба, но също така, на вторично ниво, по-малко перфектните, натъртени домати могат да бъдат продадени на някой, който прави сос за спагети, на по-ниска цена, и това от своя страна може да се продава достъпно на училищната система, като помага да се получат свежи продукти на достъпни цени. Възможността да монетизирате повече от реколтата е налице и имате дистрибутор, преработвател и опаковчик на един и същи сайт.“

В допълнение към наличието на малки фирми, кампусът – разположен на 24 акра в икономически затруднен квартал, в който ще помогне да се осигурят работни места и зелени площи – осигурява класни стаи и присъствието на окръжно разширение агент за преподаване и демонстрации, кухненски инкубатор за развитие на бизнеса, демонстрационна ферма и може би най-интересното, рециклатор на отпадъци, способен да преобразува хранителните отпадъци в чиста енергия и компост. Целта е също да се използват използвани зърна от местни дестилерии, заедно с компост от ресторанти и земни отпадъци от дворове.

Площад в края на градска улица в комплекс ще се превърне в площад за камиони за храна, обслужващ процъфтяващата култура на камиони за храна в Луисвил – и на свой ред ще даде възможност на готвачите на камиони за храна да изградят свой собствен бизнес.

Местоположението на квартала няма обществено пространство за събиране, което пристанището за храна вече може да осигури, и вече има 40-членен квартален съвет, който да съветва Seed Capital Kentucky и града относно нуждите на неговите жители.

Повторна копка на пристанището за храна

Развитието на West Louisville Food Port вече е започнало, като финансирането от нов пазарен данъчен кредит вече е в ход. Филантропското и безвъзмездното финансиране започна през януари 2015 г. и вече е достигнало близо една трета от целта си. Рейли казва, че архитектурният дизайн на проекта е започнал, като самофинансираният био-разграждащ апарат за рециклиращата машина за отпадъци започва да се строи това лято, а останалите ще бъдат разбити по-късно тази година.

Ако сте в региона, Seed Capital KY в момента набира местни бизнеси, ориентирани към храните, които да се намират в пристанището за храна. Ако искате да направите дарение, посетете www.seedcapitalky.org.

“Фермерът може да донесе цялата си реколта от домати за продажба, но също така, на вторично ниво, натъртените домати могат да бъдат продадени на някой, който прави сос за спагети, на по-ниска цена, и това може, на свой ред да се продават достъпно на училищната система, помагайки за получаване на пресни продукти на достъпни цени. Възможността да монетизирате повече от реколтата е налице и имате дистрибутор, преработвател и опаковчик на един и същи сайт.“

Популярна тема