Макалън, Тексас означава публично изкуство

Съдържание:

Макалън, Тексас означава публично изкуство
Макалън, Тексас означава публично изкуство
Anonim

Проектът Mosaic Standpipe трансформира местните пейзажи

неговата скулптура е логото на Art Village on Main
неговата скулптура е логото на Art Village on Main

McAllen разбира стойността на публичното изкуство. Добре е не само за бизнеса, но и за общността.

„Публичното изкуство кара хората да се чувстват добре“, казва Нанси Мойер, председател на Комитета за обществено изкуство на МакАлън и почетен професор по изкуство в Тексаския панамерикански университет. „Това е привлекателно за бизнеса, тъй като кара града да се чувства сякаш върви напред.“

Чрез публичното изкуство, местните рани в очите се трансформират в предмети на красотата. Многото стойки на McAllen, например, сега служат като среда за цветни мозайки. През 2015 г. Комитетът за обществено изкуство инсталира втория от петте мозаечни дизайна, които украсяват група от стени по протежение на булевард Bicentennial близо до Международния музей на изкуството и науката и нова пешеходна и велосипедна алея.

От напояване към вдъхновение

В първоначалното си състояние стойките, използвани някога за напояване, не добавиха малко към естетическата привлекателност на тази оживена част на града.

„Комисията реши да направи нещо със стойките, което да добави атмосфера“, казва Мойер.

Комитетът за публично изкуство прегледа няколко предложения за дизайн и единодушно избра предложение от местния визуален художник Линда Луис.

„Тя представи изтънчен дизайн, който лесно се превежда като мозайка“, казва Мойер. „Бяхме просто поразени от нейния дизайн.“

Люис, който има дългогодишен интерес към мозайките с плочки, искаше да създаде „смислен дизайн, който отразява културата и природата на Макалън“, казва тя.

“Избрах дизайни, използвани в тъкания текстил - аз също съм тъкач - които препращат към различните културни влияния в МакАлън. Реших да използвам цветовите схеми на пет от най-колоритните птици, които живеят в долината: чернокоремна свистяща патица, червен коронован папагал, златочел кълвач, кискади и зелена сойка.“

Дизайнът на чернокоремната свистяща патица и зелената сойка (градската птица на МакАлън) са инсталирани, а останалите три са на хоризонта.

Мотористите, които обикалят по булевард Bicentennial, могат да се насладят на абстрактните дизайни, докато пешеходците могат да спрат, да се полюбуват на мозайките и да прочетат съответните табели за проекта и вдъхновяващите птици.

Приоритети на публичното изкуство

В допълнение към проекта за стендпайп, Комитетът за публично изкуство донесе набор от скулптури на Макалън. Съвместно с град Макалън и търговската камара на Макалън, той ръководи инсталирането на „Трите грации“, висока 12 фута стоманена скулптура от Мик Ребер. Бронзовата скулптура на напоителен работник на Дъглас Кларк стои на Нолана. Наскоро поставената скулптура на Йохан Айфелс отбелязва обръщането на началното училище д-р Пабло Перес на Северна главна улица.

Публичното изкуство не е единственият културен изход в Макалън. Изкуствата и културната общност на града процъфтяват с широк набор от художествени експонати, сценични изкуства и музика. Международният музей на изкуството и науката е домакин на редовни изложби и събития. По време на петъчната вечерна разходка на изкуството McAllen Art Walk жителите могат да разгледат многото художествени галерии и ателиета на града. Любителите на музиката могат да се насладят на безплатни концерти на открито от различни изпълнители, както и изпълнения на Valley Symphony Orchestra & Chorale и South Texas Lyric Opera.

„Пиша художествени рецензии за местния вестник и всяка седмица има добро шоу, за което мога да пиша“, казва Мойър. „Това е важно за общност с нашия размер. Тук има много добра енергия и се случва много арт продукция.“

Популярна тема