Филмовият фестивал „Голи кости“пренася света в Мускоги

Съдържание:

Филмовият фестивал „Голи кости“пренася света в Мускоги
Филмовият фестивал „Голи кости“пренася света в Мускоги
Anonim

Международна мрежа на създателите на филми, празнувайте изкуството на киното

Образ
Образ

Елате в Мускоги всеки април и можете да се срещнете и да общувате с режисьори от Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Индия, Китай – и Талекуа, Окла.

Може да не сте чували за тях. Още. Но Международният филмов и музикален фестивал Bare Bones обединява амбициозни и завършени режисьори на възраст от 8 до 80, които един ден може би ще печелят Оскар и Еми. Общото между тях сега е, че продуцират филми, с които трябва да се съобразяват, но с ниски – понякога много, много ниски – бюджети. Оттук и името.

„Имаме всички от гимназисти и по-млади, адвокати, учители, хора, които работят за HBO или новинарски издания като продуценти, хора, които работят за Disney, хора, които притежават собствен бизнес, ветеринари, казва режисьорката Ширън Рей, която основава фестивала със съпруга си Оскар Рей през 1999 г.

Най-приятелският филмов фестивал

Когато започна, фестивалът привлече 15 режисьори и 35 филма. Днес повече от 300 режисьори от цялата страна, света и Оклахома участват в шестдневното събитие, което включва прожекции, образователни сесии, възможности за работа в мрежа, младежки програми и огромна церемония по награждаване, пълна с интервюта на червения килим и на живо музикални изпълнения.

„Някои фестивали отнемат около пет минути, за да обявят наградите и след това да преминат към нещо друго, казва Ширън Рей. „Ако са малки нискобюджетни режисьори, те са ВИП персони и ние ги третираме като ВИП персони.“

Известен като „Най-приятелският филмов фестивал, Bare Bones цели да подкрепи работата на независими режисьори, наблягайки на сътрудничеството пред конкуренцията. Фестивалът помага на създателите на филми да разработват маркетингови материали, от плакати до онлайн промоционални видеоклипове, заснети в собствените му студия, които Рей описва като „безсрамна самореклама. Той привлича възпитаници и ветерани в киното, за да споделят своя опит и експертиза. Той договаря намалени цени с местни хотели, намира съквартиранти и дори настанява случаен участник в дома на доброволец.

„Ако успеят да стигнат до тук, ние ще се погрижим за тях, казва Рей, чиято майчинска гордост с нейните възпитаници е ясна.

Конкуренция, сътрудничество

На свой ред, събитието, което е тясно координирано с други традиции на Мускоги като фестивала на азалията, има важна икономическа и културна полза за града като цяло.

За режисьора Стив Сайперт от Талекуа, Оклахома, фестивалът предлага добре дошла възможност да премери уменията си срещу други, не толкова да се състезава, колкото да учи.

„Предизвикателството е да бъдеш достатъчно добър, за да те приемат и да те показват. Едно е да се мотивираш, друго е да видиш как се справя конкуренцията, казва пенсионираният банков служител, който всяко лято снима филм с малките си внуци. „Има някои отлични режисьори, за които никога не се е чувало и просто нямат големите звезди и големия бюджет. Да се опитваш да настигнеш тези хора е доста мотивиращо.“

Самият фестивал се провежда с малък бюджет, с подкрепата на отдела за туризъм на местната камара и Съвета по изкуствата в Мускоги, който насочва пари от Съвета по изкуствата на Оклахома. Около 50-75 доброволци помагат всяка година, включително завърнали се възпитаници и гостуващи професионалисти, които намират фестивала за наистина приятелски настроен.

„Когато хората идват тук от Лос Анджелис или Ню Йорк, те може да предложат да направят семинар или семинар, но след това казват, че научават повече тук, защото хората слушат, казва Рей. „Не сме толкова пълни, че хората да не говорят помежду си.“

Не сме толкова пълни, че хората да не говорят помежду си”

Популярна тема