Шарлот, регион Северна Каролина става лидер в чуждестранните инвестиции

Съдържание:

Шарлот, регион Северна Каролина става лидер в чуждестранните инвестиции
Шарлот, регион Северна Каролина става лидер в чуждестранните инвестиции
Anonim

Прочетете как регионът на Шарлот, САЩ, привлича преки чуждестранни инвестиции.

Шарлот
Шарлот

Германският гигант за специализирани химикали Lanxess инвестира 15 милиона долара преди четири години в нов завод за производство на пластмаси в технологичния парк Gastonia в Гастония, Северна Каролина, първият му нов завод за производство от четвърт век. Lanxess хареса мащабируемостта на сайта и достъпа до голямо международно летище, както и квалифицираната работна сила в района. Но компанията не можеше да знае колко успешен ще бъде проектът. Работи достатъчно добре, за да може Lanxess да удвои инвестицията си за по-малко от пет години. Заводът, който произвежда до 20 000 метрични тона пластмасови части от висок клас годишно, се готви да добави нова производствена линия, удвоявайки своя капацитет и площ в технологичния парк; Lanxess очаква новата линия да започне производство в началото на 2016 г. Това е един от десетките подобни примери около Шарлот, САЩ, който през последните години се превърна в разрастващ се център за високотехнологични чуждестранни инвестиции от някои от най-големите производители в света.

„Шарлот със сигурност е разрастваща се бизнес област, а в Гастония можете да видите как се развиват“, казва д-р Маркъс Шефер, генерален мениджър на звеното за високоефективни материали на Lanxess в Америка. „Други области са склонни да говорят за проблемите, с които ще се сблъскаме, опитвайки се да локализираме там. В района на Шарлот те говорят за решения, как могат да накарат нещата да се случат.“

Създаване на нови работни места

Приветливата среда и ресурси на региона привлякоха преки чуждестранни инвестиции от всички краища на света. Регионът сега има повече от 950 чуждестранни компании, включително най-голямата концентрация на британски, германски и японски компании в Каролините. Списъкът с чуждестранни компании в региона включва такива глобални компании като Daimler North America, Siemens Energy, Toshiba Nuclear Engineering и Bosch. ПЧИ в столичния район на Шарлот представляват близо 49 000 работни места през 2011 г. – 7 процента от всички работни места в региона, според проучване на Brookings Institution от 2014 г.

Чуждите инвестиции, особено в производството, заменят някои от работните места в производството на текстил и мебели, които някога са били гръбнакът на икономиката на Каролина, но до голяма степен са излезли в чужбина. В някои случаи работната сила се нуждае от малко или никаква преквалификация: Keer America, вътрешното крило на китайска компания за предане на прежда, изгражда съоръжение за текстилно производство на стойност 218 милиона долара, 236 000 квадратни фута и 10 000 квадратни метра офис сграда в индианската земя в окръг Ланкастър, S. C. Homestar North America, дъщерно дружество на базираната в Китай мебелна компания Homestar Light Industrial, установява централа за 7 милиона долара в Северна Америка и основен производствен завод в Стейтсвил, Северна Каролина, който ще създаде 120 работни места.

Друга азиатска компания, южнокорейската Heung IL Industrial Co., инвестира $2,3 милиона в завод за компоненти от ламарина в Стейтсвил. Сингапурският производител Giti Tire има за цел да отвори ново съоръжение на стойност 560 милиона долара в окръг Честър, Южна Каролина, до началото на 2017 г. Това ще бъде първият завод за гуми на Giti в Северна Америка. Компанията взе предвид близостта на района на Шарлот до заводи за производство на автомобили в близките щати, казва Джулианто Джаяди, изпълнителен вицепрезидент на Giti за Северна Америка: „Имаше вече установена верига за доставки,“казва той.

Ангажимент към инфраструктурата

Окръг Гастон, където се намират 20 чуждестранни компании от 11 държави, е свидетел на скорошни ангажименти от страна на бразилския производител на лепила D alton Dynamics и немския производител на оборудване Aichele. Окръжните и градските власти се ангажираха преди години да изградят технологичния парк и да убедят Gaston College и други технически училища да разширят програмите си за обучение, казва Дони Хикс, в продължение на 28 години изпълнителен директор на Комисията за икономическо развитие на окръг Gaston.

Хикс казва, че е знаел, че близостта на окръга до международното летище Шарлот Дъглас ще бъде от полза за чуждестранните компании и се обзалага, че работната сила в окръга може да бъде преквалифицирана за работа във високотехнологично производство. Това, плюс предварително оценените и одобрени обекти в технологичния парк, „разгадаха мистерията за чуждестранните инвеститори“, казва Хикс. „Направихме го удобно за хората.“

Популярна тема