Индустрията за производство на храни в Мейн процъфтява с нарастване на глобалното търсене

Съдържание:

Индустрията за производство на храни в Мейн процъфтява с нарастване на глобалното търсене
Индустрията за производство на храни в Мейн процъфтява с нарастване на глобалното търсене
Anonim

Научете как фермерите и рибарите от Мейн отговарят на днешните нужди от здравословни, вкусни и устойчиви храни от сушата и морето.

Образ
Образ

С близо 3500 мили пресечена брегова линия, Мейн винаги е бил определян от морето. Неговите рибари са се превърнали в щатския лидер в нацията за производство на омари, донасяйки повече от 100 милиона паунда от деликатеса през последните няколко години. Високо цененият етикет „Произведено от Мейн“се отнася и до отгледани във ферми морски дарове и местно отглеждани продукти като горски плодове и картофи, заедно с водорасли и други морски зеленчуци.

С днешното нарастване на глобалното търсене на храни и потребителите, изискващи по-пресни, по-здравословни и по-вкусни храни, производителите на храни от Мейн са водещи, както на сушата, така и в морето.

Портланд, най-големият град в щата, е дом на нарастваща промишленост за специализирани храни, която включва занаятчийски пивовари, малки партиди дестилерии и дори сладолед, произведен с мляко от млечни крави от Мейн.

„Сега сме в 46 от 50-те щата и нашият основател се стреми да изнася нашето сладолед в Азия,“казва Боби Герет, маркетинг директор на базираната в Брунсуик Gelato Fiasco. „Други производители на замразени млечни продукти ще опаковат заедно в този момент, като използват съставки от други части на страната. Вместо това нашето сладолед е 100 процента произведено в Мейн.“

Награда от морето

Японското цунами през 2011 г. и последвалата ядрена катастрофа във Фукишима накараха азиатските доставчици на храни да потърсят от Мейн нори (годни за консумация водорасли) и водорасли. Нарастващата популярност на естествените храни сред потребителите в САЩ също предизвика по-голямо търсене на ядливи форми на морски водорасли.

Студената вода и приливите в Мейн го правят идеален за отглеждане на годни за консумация морски водорасли. За да се справи с търсенето на продукта сред доставчиците на цели храни, местният производител Maine Coast Sea Vegetables планира да премести дейността си от Франклин в по-голям обект в Ханкок. Той също така стартира първата си ферма за морски водорасли във Frenchman Bay. Първата реколта ще бъде готова през 2020 г.

„Дивите растения, които събираме в момента, няма изведнъж да произведат повече, за да отговорят на нарастващото търсене“, казва Серафина Ерхарт, генерален мениджър на морските зеленчуци в Мейн Коуст. „Възможността да засадим „въжета“от морски водорасли и да ги отглеждаме в по-контролирана среда ще ни осигури устойчиво снабдяване.“

Устойчива култура

Устойчивостта отдавна е приоритет за 6000-те ловци на омари в Мейн. Броят на разрешителните, графикът на улов и размерът и възрастта на уловените омари са били доброволни практики от повече от 150 години. В Мейн ловците на омари също маркират женските, носещи яйца, с „V“и ги хвърлят обратно в морето.

„Ние не почистваме с прахосмукачка дъното на океана и не сме фабрики в морето“, казва Мат Джейкъбсън, изпълнителен директор на Maine Lobster Marketing Collaborative. „Ние хващаме всеки омар на ръка.“

Ресторанти, готвачи и закусващи реагират положително на историята за устойчивостта на омарите – фактор, допринесъл за популярността на деликатеса. Не че се нуждаеше от помощ: студените води в залива на Мейн произвеждат разнообразие от омари, несравними по вкус.

Освен това, риболовът в Мейн лови предимно омари с мека черупка, предпочитани от готвачите, по време на пиковия сезон в началото на лятото.

„Само Мейн лови такива видове омари“, казва Джейкъбсън.

Прибиране на печалби

Омарът е най-добрият експортен продукт на Мейн, възлизащ на приблизително 366 милиона долара обща експортна стойност. Износът на омари е нараснал с 45,4% спрямо 2013 и 2014 г.

„Видяхме огромен ръст на далекоизточните пазари за омари“, казва Джеф Бенет, старши търговски специалист в Международния търговски център на Мейн (MITC). „Освен Китай, Корея, Сингапур, Индонезия и Малайзия вече са страни, в които изнасяме.“

Повечето износи са пресни омари, въпреки че Мейн е дом на по-малък, но нарастващ сегмент от замразени омари. Базираната в Портланд компания Ready Seafood, например, наскоро създаде два отделни продукта, които търгуват замразени и директно за потребителите омари в световен мащаб.

Някои сърдечни любители на омари и жени дори започнаха да излизат в морето по време на студените зими в Мейн, за да отговорят на повишеното търсене на омари по време на китайската Нова година.

По-близо до дома, Канада е основен купувач на храни от Мейн, някои от които обработва и изнася обратно в САЩ. Пристигането на исландския спедитор Eimskip в Портланд отвори нови експортни пазари в Северния Атлантик за производителите на храни и плановете за хладилен склад на пристанището биха могли да дадат допълнителен тласък на регионалните международни търговци.

Други популярни стоки за износ от Мейн включват отгледани във ферми морски дарове като стриди, миди, миди, миди и сьомга, както и картофи, боровинки, кленов сироп и хлебни изделия.

„Като цяло износът на Мейн се е увеличил със 17 процента през последните няколко години“, казва Бенет. „Това силно търсене говори за високото качество на всичко, което изнасяме.“

Популярна тема