Творческо пенсиониране в Ашвил, Северна Каролина

Съдържание:

Творческо пенсиониране в Ашвил, Северна Каролина
Творческо пенсиониране в Ашвил, Северна Каролина
Anonim

Районът привлича възрастни хора с творческа сцена, активен живот

Ашвил, Северна Каролина
Ашвил, Северна Каролина

Хората, които мислят да се пенсионират в Ашвил, Северна Каролина, е по-добре да носят своите туристически обувки, велосипед, лаптоп, каяк, телескоп и запас от тетрадки – ще имат нужда от тях.

Привлечени от удобното си местоположение, страхотни възможности за отдих на открито, прекрасна природа и оживена културна сцена, пенсионерите се стичат в Ашвил през последните години, избягвайки живота в традиционна пенсионерска общност за активен, ангажиран живот в град. Това е креативен нов начин да погледнете и изживеете пенсионирането.

Активно, включено пенсиониране

„Когато планирахме да се пенсионираме, знаехме, че трябва да бъдем някъде, където можем да участваме, което ще ни даде нещо смислено да правим и това ще ни държи активни и допринасящи за света наоколо ние“, казва Катрин Джордан, която се премести в Ашвил преди пет години, когато съпругът й Джери се оттегли от работата си като професор в Тексаския университет в Остин.

Това, което накара семейство Джордан да изберат Ашвил, беше да научат за един от специалните атрибути на Ашвил: Института за учене през целия живот Osher, или OLLI. Израстък на Центъра за творческо пенсиониране в Северна Каролина, OLLI в Ашвил (има и други OLLI в цялата страна) се превърна в център за учене, гражданска ангажираност, отдих, изкуства и общност за хиляди по-възрастни жители на Ашвил, особено трансплантирани от други места.

Около 2 200 члена принадлежат към института и повече от 1 100 всяко тримесечие посещават някои от стотиците курсове за висши колежи, предлагани годишно – и не само декориране на торти или изрезки.

„Това са истински курсове“, казва Джордан. „Взел съм напреднал Шекспир, световни икономически проблеми и астрономия. И двамата със съпруга ми посещаваме много богати на академична гледна точка курсове, които ни държат наясно с различни области на съдържание и събития.“

Изграждане на общност

Освен изключително уважаваните си курсове, предлагани в Reuter Center в кампуса на Университета на Северна Каролина, OLLI създаде сплотена, активна общност от пенсионери с еднакво мислене, които се радват на разнообразен опит и опит, но споделят общи интереси, от каяк и колоездене до история и музика.

„Около 90 процента от нашите членове са хора, които са се преместили тук и искат да се срещнат с нови хора“, казва Катрин Франк, изпълнителен директор на OLLI. „Ашвил все още е сравнително малък град, колежански град, но все пак доста еклектичен. Хората се срещат с хора, в часовете тук например, и стават страхотни приятели. Някои казват, че са намерили най-добрите приятели в живота си, защото се основават на взаимни интереси.”

За Бил и Джуди ЛаМий намирането на подкрепяща и гостоприемна общност беше важно. Те са се включили дълбоко в OLLI, като посещават курсове, участват в комисии и са доброволци.

„Толкова много от нас са се преместили тук, така че в известен смисъл всички научаваме ново място и нов начин на живот, което помага да насърчим чувството си за общност“, казва Джуди ЛаМи, която се премества в Ашвил преди четири години от Брейдънтън, Флорида. „Сега пенсионирането е различно от поколението на моите баба и дядо. Те не бяха бездейни, но бяха ангажирани по много различен начин, отколкото нашето поколение иска да участва. Съпругът ми и аз сме много обогатени от това, което спечелихме от OLLI, и се надяваме, че [ние] сме върнали нещо.”

Популярна тема