Изследователските програми на Университета на Флорида се оказват жизненоважни за икономическото развитие на региона

Съдържание:

Изследователските програми на Университета на Флорида се оказват жизненоважни за икономическото развитие на региона
Изследователските програми на Университета на Флорида се оказват жизненоважни за икономическото развитие на региона
Anonim

От създаването на Gatorade преди 50 години до откритията в здравеопазването днес, изследователската и развойната дейност на Университета на Флорида се занимава с належащи проблеми, като същевременно помага за растежа на икономиката.

Гейнсвил
Гейнсвил

През 1965 г. група изследователи от Университета на Флорида, ръководени от д-р Робърт Кейд, разработиха напитка, която да помогне на спортистите от университета да възстановят телесните течности, загубени по време на състезание. Тяхното творение, Gatorade, ще стане една от най-успешните марки напитки в света. Бързо напред 50 години и Университетът на Флорида остава една от водещите изследователски институции в нацията. През 2014 г. разходите за научни изследвания на UF достигнаха 702 милиона долара и икономическото въздействие на тези долари може да се види както в, така и извън кампуса.

„Това са долари, похарчени за изследвания, които се случват тук, в кампуса. В него работят учени, инженери, студенти, докторанти, дипломирани асистенти – всички те работят и живеят в този регион“, казва д-р Дейвид Нортън, вицепрезидент по изследванията в Университета на Флорида. „Една от нашите роли като държавен университет е също да бъдем двигател за икономическо развитие. Ние търсим възможности, където можем да превърнем откритията в подходящо въздействие и много от тези търговски дейности често са под формата на стартиращи компании.“

Norton цитира редица успешни истории, сред които AGTC, компания, която разработва лечения за редки, генетични очни заболявания. AGTC набра около 50 милиона долара чрез първично публично предлагане през 2014 г. – голямо постижение за компания, която започна с технологията на Университета на Флорида. Други включват Nanotherapeutics, носител на награда от Министерството на отбраната на стойност 360 милиона долара, и Shadow He alth, компания, която произхожда от факултета по компютърни науки на университета и е първият завършил Центъра за иновации във Флорида в Гейнсвил.

Съвсем наскоро изследователи от UF се обединиха с Banyan Biomarkers Inc., за да разработят кръвен тест, който може да открие мозъчни сътресения веднага след 30 минути след настъпване на нараняването. Бари Къртис, помощник-директор на индустриалния обхват в UF, казва, че проектът има глобални последици и е привлякъл интерес както от Националната футболна лига, така и от Министерството на отбраната.

“Трайното наследство на Gatorade в UF е това сътрудничество между изследователи и компании. Повечето хора смятат Gatorade за нещо, което пият само спортисти, но това има огромни глобални последици за здравето и храненето. Този проект за сътресение може да има същия вид въздействие и, подобно на Gatorade, той включва работа със спортисти“, казва Къртис.„Като се има предвид, че през 2015 г. се навършват 50 години от Gatorade, това е подходящ проект за продължаване на наследството, което д-р Кейд започна преди всички тези години.“

Къде се изграждат бизнеси

Отделът на Къртис в Изследователската служба на UF свързва компании – големи и малки – с безбройните изследователи, налични в университета. Много компании-спонсори стават бенефициенти на Програмата за безвъзмездни средства за съпоставяне на безвъзмездни средства във Флорида за високи технологии, която съответства на финансирането за научноизследователска и развойна дейност.

“Това е много ценна програма, особено за малки компании с финансови затруднения. Включвайки се в тази програма, тези компании имат достъп до изследователи от световна класа на много по-достъпна цена“, казва Къртис. „Колкото повече финансиране привличаме за нашите изследвания, толкова повече компании стартират и толкова повече расте нашата икономика.“

Под ръководството на 12-ия президент на университета, д-р У. Кент Фукс, който започна мандата си през януари 2015 г., UF е готов да окаже още по-голямо въздействие върху местните и регионалните икономики чрез изследвания и развитие. Бившият ректор на университета Корнел се ангажира UF да стане топ 10 изследователска институция и подчерта необходимостта от поддържане на симбиотична връзка между изследователската общност на университета и бизнес общността.

„Изследването по своето естество е бизнес и винаги гледа напред. Винаги се опитваме да разберем кои са най-належащите въпроси, най-големите възможности, които се крият някъде на хоризонта, като намаляване на разходите за здравеопазване чрез технологии, създаване на нови технологии в областта на ИТ и намиране на решения за осигуряване храна и вода на планета, която в момента е на 7 милиарда души,”казва Нортън. „Това е голяма отговорност за нас. Ние го приемаме.”

Популярна тема