Обръщане на ритъма: Музикален град посреща цветнокожи артисти с отворени обятия

Съдържание:

Обръщане на ритъма: Музикален град посреща цветнокожи артисти с отворени обятия
Обръщане на ритъма: Музикален град посреща цветнокожи артисти с отворени обятия
Anonim

Музикалната сцена в Нешвил има достатъчно място за артисти от всякакъв вид

Кишона Армстронг се движи
Кишона Армстронг се движи

Нешвил отдавна е Мека за кънтри музика – и най-вече за бели – изпълнители, но през последните години градът привлича все по-голям брой цветнокожи артисти, като например звукозаписната изпълнителка на NeoSoul Kyshona Armstrong, която напусна музикална терапия в Джорджия, за да преследва мечтата си за слава.

Намиране на нейния ритъм

Преди осемнадесет месеца Армстронг беше музикален терапевт и изпълнител на непълен работен ден в Атина, Джорджия., „турнене за колежанския пазар, свирене в колежи из цялата страна като певица/автор на песни и споделяне на историите на моите пациенти и клиенти“, когато тя казва, че е била водена от Бог да напусне работата си, да опакова вещите си и да се премести в Нешвил, Tenn.

„Нешвил беше ниско в списъка ми“, признава тя. „Не беше желание. Винаги съм смятал, че [Нешвил] просто не е за мен. Беше известен с кънтри музиката и аз си помислих: „Не мисля, че там наистина има място за черна певица/автор на песни.“

Армстронг казва, че е мислила за преместване в Ню Йорк или Лос Анджелис. Тя дори обмисляше Бостън, Масачузетс, и Ан Арбър, Мичиган. Но едно подръпване в стомаха й продължаваше да я връща обратно в Music City.

„Продължавах да се срещам с хора и все ме връщаха в Нешвил. Когато бях на турне, изглеждаше, че всеки полет, на който се озовавах, седях до някого, не непременно в индустрията, но някой, който живееше тук. Нямаше значение къде бях, намирах други артисти, творци, дори няколко политици, които бяха оттук. Всеки ден се срещах с някой, който беше свързан с този град. Така че просто приех това като „добре, предполагам, че ще го проверя“, казва тя. „Не беше желание [да се преместя тук], но трябва да следваш всеки път, когато ти кажат да отидеш някъде. И така, Бог каза „върви“и аз дойдох.“

Забележителни връзки

Въпреки че Армстронг се премести в Нешвил без работа или дори без план, тя казва, че е била приятно изненадана от това колко лесно успява да се свърже с други цветнокожи музиканти.

“Това, което ме изненада беше, че всъщност имаше сцена за соул и блус музика. Не мислех, че ще има“, казва тя. „Джейсън Ескридж и Клей Еванс ме поканиха на Sunday Night Soul [витрина за NeoSoul артисти] и беше точно като „о, боже, ето ни.“Но нещото, което наистина ме впечатли за първи път, когато отидох на Sunday Night Soul, беше колко разнообразна беше стаята – млади, стари, бели, черни – всякакви хора. И наистина го харесвам, защото това е по-скоро моята музика [естетика]. Разбира се, хората все още се опитват да ме определят като кънтри, само защото свиря на акустична китара, но хората са много по-възприемчиви, отколкото си мислех, че ще бъдат.“

Промяна на височината

Алета Майлс, афро-американска певица/композитор и актриса, повтаря чувствата на Армстронг, но казва, че когато се е преместила в Нешвил през 1999 г. от Синсинати, Охайо, за да посещава Музикалното училище на университета Белмонт, музикалната сцена в Нешвил е изглеждала доста различен.

„Бях малко колеблив, защото си казвам „Това е югът. Това няма да е добре.“Разбира се, това беше през 1999 г. Наистина очаквах не толкова приятно изживяване от самото начало. Бях приятно изненадана, че не беше толкова ужасно, колкото си мислех“, казва тя с усмивка.

Майлс казва, че когато за първи път е пристигнала в Нешвил, е било по-трудно да намери други цветнокожи артисти и да създаде връзки в мейнстрийм музикалната индустрия.

„Попаднах на мрежи от [черни] хора едва по-късно, след колежа. Предполагам, че беше малко трудно. Може би, ако бях отишъл в исторически чернокож колеж или университет, щеше да е различно. Имах късмета да опозная други черни креативни студенти – хора като Мелинда Дулитъл – така че трябваше да бъда сред хора, които правеха много страхотни неща. Почти сякаш не знаех какво ми липсва, докато не го открих. Сега очите ми са отворени и го търся, казва Майлс.

Перфектно време

Тя казва, че се радва, че артисти като Армстронг, които са по-нови в града, имат много повече изходи за своите занаяти.

„Нешвил се променя през цялото време. Има много хора, които влизат и излизат. Тук съм достатъчно дълго, за да видя вълните от различни артисти, които са извървели своя път“, казва тя. „Има Hype Artist Collective, който аз и моята приятелка TaRee Avery започнахме да даваме възможности на артисти за изява, и She Hype, който насърчава различни артисти. Има също Sunday Night Soul и артистите, които произлизат от това – Майк Хикс, Джейсън Ескридж, Кишона – всички тези хора. Това е групата от нови артисти, които се появяват сега; наричат себе си Ню Нешвил.”

Както Армстронг, така и Майлс са съгласни, че една от характеристиките, които привличат музиканти и артисти от всякакъв произход в Нешвил, е чувството за общност на индустрията.

„Честно казано чувствам, че [Нешвил] е град на музикантите,” казва Армстронг. „Тъй като тук има други писатели, знаете, че когато дойдат на вашето шоу, те ще слушат и ще уважават това, което се случва на сцената. Не е просто да се забавлявате. Става дума за уважение към изкуството.“

„Нашвил просто има онова усещане за домашен уют“, добавя Майлс, който се надява скоро да свири на Бродуей. „Това не означава, че ще остана в Нешвил, но определено е място, където винаги мога да се върна и винаги да се чувствам като у дома си. Въпреки че расте, все още има това усещане за семейство и общност.”

Бележка на автора: Слушайте дебютния албум на Kyshona Armstrong Go на kyshona.com. Вижте музиката и алтер егото на Джудит на Алета Майлс в нейния канал в YouTube или на aletamyles.com.

Честно казано чувствам, че [Нешвил] е град на музиканти. Тъй като тук има други писатели, знаете, че когато дойдат на вашето шоу, те ще слушат и ще уважават това, което се случва на сцената. Не е просто да се забавлявате. Става дума за уважение към изкуството.

Популярна тема