Оук Ридж, Тенеси навеси „Таен“статус на проекта в Манхатън

Съдържание:

Оук Ридж, Тенеси навеси „Таен“статус на проекта в Манхатън
Оук Ридж, Тенеси навеси „Таен“статус на проекта в Манхатън
Anonim

Уникалната история на Оук Ридж допринася за неговото икономическо развитие и културен растеж

Оук Ридж. TN Проект Манхатън
Оук Ридж. TN Проект Манхатън

През 1942 г., когато Оук Ридж е създаден като част от проекта Манхатън на правителството на САЩ – инициативата за изследване и развитие, довела до първата ядрена бомба по време на Втората световна война – Оук Ридж не може да бъде намерен на всяка карта. „Тайният град“стана дом на заводите K-25, Y-12 и X-10, всеки от които изигра централна роля в разработването на оръжия, които помогнаха за защитата на нацията.

„Първоначално Оук Ридж имаше население от 75 000 души, беше петият по големина град в Тенеси и го нямаше на никоя карта“, казва Рей Смит, историк и автор на Y-12.„Това беше затворен град от ноември 1942 г. до 19 март 1949 г., когато главните пътища бяха отворени за обществеността. През август 1945 г. 22 000 души са работили само в Y-12!“

Дениз Киърнан пише за този скок на населението в бестселъра си Момичетата от Атомния град, който разказва историята на безбройните жени, пътували от цялата страна, за да работят в тайните заводи в Оук Ридж. Днес, докато населението на града се е стабилизирало на около 30 000 души, Оук Ридж и неговото завидно качество на живот, подобрено още от присъствието на ORNL и Y-12, са всичко друго, но не и тайна.

Спин-оф град

Проектите за изследване и развитие в ORNL и Y-12 National Security Complex са много по-разнообразни, отколкото по време на Втората световна война или дори по време на Студената война. Днес съоръженията изследват възможностите за възобновяема енергия, подобряват възможностите за 3-D печат и правят открития в биотехнологиите и здравеопазването, които влияят не само на живота на жителите на Оук Ридж, но и на цялата нация.

„Най-голямото въздействие върху здравеопазването има ядрената медицина“, казва Смит. „Тук е изобретена нуклеарната медицина; всички радионуклиди, които се използват при лечение или диагностика на рак и други заболявания, имат своя произход в Оук Ридж и в стабилните изотопи, които са разделени при Y-12 и в радиоизотопите, които са генерирани с реактора в Националната лаборатория в Оук Ридж.”

Смит казва, че съоръженията, които сега се управляват частно чрез договори с Министерството на енергетиката, също са допринесли за най-високо класираната училищна система в града. Изпълнителят на ORNL, UT-Battelle, беше лидер в обновяването на гимназията Oak Ridge на стойност 55 милиона долара, което включваше подарък от 2 милиона долара, както и ръководители, наети за проектирането, комуникацията и усилията за набиране на средства. Изпълнителят на Y-12 допринесе с 1 милион долара и както ORNL, така и Y-12, заедно с организациите на DOE Oak Ridge Associated Universities и Службата за научна и техническа информация, непрекъснато предоставят подкрепа на училищната система на Oak Ridge чрез програми STEM.

„Те всъщност създадоха партньорства с училищата, за да въведат инженери в училищата и да ги накарат да взаимодействат с учениците. Те имат стажове, които са достъпни за местни студенти, а през лятото има дейности, където децата могат да прекарват време в лабораторията, участвайки в различни проекти,” казва Смит.

People Pleaser

Y-12 и ORNL остават два от най-големите работодатели в щата, привличащи голям и разнообразен набор от таланти. Смит казва, че тези индивиди носят и желание за определено качество на живот, което те подкрепят и активно участват в него.

“Както ORNL, така и Y-12 подкрепят много от благотворителните организации в района, изкуствата и други културни аспекти на нашия град. Без тяхната парична подкрепа тези организации не биха могли да продължат да съществуват“, казва Смит. „The Oak Ridge Playhouse е пример, както и Art Center. Много служители и на двата обекта служат в местните бордове на директори за изкуства и благотворителни организации – всички те допринасят за културата и качеството на живот не само на Оук Ридж, но и на околния регион.”

Приносът на съоръженията в Оук Ридж към технологичния напредък вече е изложен на показ, за да може светът да го види. Министерството на енергетиката и Службата за национални паркове на Министерството на вътрешните работи си партнираха, за да създадат Националния исторически парк на проекта Манхатън, първият национален парк, който разполага със съоръжения на три отделни места: Оук Ридж, Лос Аламос, Н. М. и Ханфорд, Вашингтон.

“Ако мислите за най-значимото постижение на военната промишленост в историята на света, вие мислите за създаването на ядрената ера … и целия напредък в технологиите, който е резултат от този единствен инцидент, “, казва Смит. „За нас и особено за учениците е важно да оценим нашето минало. Значението на проекта Манхатън не приключи с войната. Проектът Манхатън е целият технологичен напредък, настъпил оттогава, и е важно хората да разпознаят значението му.“

За нас и особено за учениците е важно да ценим нашето минало. Значението на проекта Манхатън не приключи с войната. Проектът Манхатън е целият технологичен напредък, настъпил оттогава.

Популярна тема